Zeci de morti si o multime de oameni otraviti sunt raportati in ultimile doua saptamani in Cehia in urma consumului de tarie cumparat in unele din magazinele de cartier din diverse orase din tara. Televiziunile, radiouruile si online-ul investigheaza alaturi de politie originea problemei, informeaza despre oamenii suferinzi si avertizeaza persuasiv publicul larg sa fie atenti ce cumpara, unde cumpara, ce si cat consuma. O tanara mamica intoarsa acasa dupa o zi de lucru a ciocnit cu taica-sau un pahar de tarie pentru sanatate si ambii au decedat. In urma a ramas un copil de 9 ani, ne arata o televiziune locala. In alcoolul consumat s-a descoperit metanol, substanta alcoolica extrem de periculoasa sanatatii, ce produce intoxicatii grave. E ca benzina. Mai multi morti au fost in randurile alcoolicilor.
Aparent, pare o campanie foarte reusita si de succes impotriva consumului in exces de alcool. Statisticile arata o micsorare drastica a puterii de cumparare in randurile bauturilor tari in aceasta perioada, dar si ale altor bauturi. Cred ca va aduceti aminte ca in anii trecuti a fost difuzata in plan international o statistica precum ca Cehia se afla in primele locuri la consumul de alcool (pe undeva pe aproape era si Republica Moldova). Asta nu i-a facut o imagine frumoasa in lume fireste si consolarea cehilor precum ca aici se consuma mai multa bere si asta ar face procentajul marit nu a fost suficienta. Masele sa constientizeze ca alcoolul aduce moartea a avut nevoie de o astfel de intamplare cu adevarat oribila, unde omul simplu devine victima.
Campania de informare totusi pare o oglinda a realitatii si nu un spectacol regizat. Reportaje din spitale, cu rudele victimelor, despre pasii urgenti intreprinsi de autoritati, mai ales politia. Chiar din primele zile s-a descoperit ca sticlele in care se afla metanolul sunt exportate din Polonia (deocamdata autoritatile de acolo neaga acest fapt, dar faptul ca la granita intre Cehia si Polonia se afla focarul este o evidenta incontestabila), s-a dat de urma retelei de distribuire, repede s-au inchis magazinele unde s-au vandut acele sticle cu continut fatal. Tema in nici un caz nu dispare, exista o insistenta urmarire a acestei teme de catre ziaristi cu mult accent pe social si sanatatea omului. Cooperarea intre stat, mass-media si omul simplu este una de dat exemplu: mobilizare, co-participare, cooperare, etc. Ultimile stiri arata ca au fost deja prinsi si arestati 23 de oameni invinuiti de implicarea in aceasta distribuire a otravii prin sticle de tarie, dintre care 11 au fost judecati si inchisi. Investigatiile continua. Otrava inca poate fi in una din sticlele pe care o ai in casa ta. Patologii cehi cauta metanol in ultimele 150 de decese. Ma intreb daca cu aceeasi operativitate si responsabilitate civica vor da dovata ai nostri daca nu da Doamne s-ar intampla asa ceva pe la noi. In caz ca moare unul ce bea mai multa tarie pe la noi, oare se mai fac investigatii cu privire la ce substante se mai gasesc in alcoolul consumat?
No comments:
Post a Comment