Pages

Sunday, December 30, 2012

Ce faci de Silvestru? de Sfantul Silvestru, adica de Anul Nou?

Silvestru este numita de fapt in Cehia noaptea intre cei doi ani: anul vechi si anul nou. Cehii il sarbatoresc pe sfantul Silvestru si sarbatoarea asta nu este deloc importanta. Cea mai importanta este Craciunul, este sarbatoarea nasterii lui Isus Hristos. La cehi cadourile sub brad le aduce micutul Isus, numit Jezisek. Iata cat de religiosi sunt cehii, care de fapt in statisticile mondiale sunt considerati ateisti. Locuind aici simt cat de religiosi sunt ei cu adevarat. Noi pe langa ei suntem tare micuti pentru ca la ei nu decalrativa este credinta, ci in fapte si suflet. Chiar si aceste sarbatori de iarna iti descuie niste sensuri, cu noroc desprinse anume din trairile cehilor si a moravienilor.

Daca de Craciun simti o magie indiferent unde esti: pe stada, la servici, acasa, in magazine sau in tramvai, de Silvestru intelegi ca oamenii acestia nu pun mare sens intr-o zi formala stabilita de cineva odata ca uite aceasta zi va desparti, va desprinde anii, niste ani. O iau simbolic, o iau formal, o iau omeneste, o iau asa: tinerii se bucura - batranii incearca sa nu se intristeze. Da, ca peste tot, si aici beau sampanie, trimit in aer focuri de artificii spre deliciul unora care prind intamplator hora sclipicilor colorate si se bucura ca asista gratuit la un show al destinului. Dar mare importanta nu este. Importanta a trecut deja: sanatosi am ajuns sa sarbatorim Craciunul in sanul familiei. In rest nu conteaza. Nu conteaza de realizari si bilanturi pe care presendintele ceh le va da citire intr-o ora cu totul aparte. Cei ce vor il vor viziona. Si de fapt sfantul Silvestru e o sarbatoare pentru ca e si ea o sarbatoare religioasa. Pe 31 august, de exemplu, pentru ca sa nu strice dispozitia vesela a cetatenilor, televiziunile au hotarat sa nu dea emisiuni cu stiri pe teme criminologice si triste.

Si totusi ca in multe alte parti, si in Cehia de Silvestru, adica de Anul Nou se bea mult, mai mult de cat se mananca chiar, se petrec prin restaunrante si se organizeaza showuri de zile mari. Mai multi tineri totusi se intreaba de ce are sfantul Silvestru sarbatoare tocmai de Silvestru? Bunicii le povestesc cine a fost sfantul Silvestru si cum a decedat tocmai pe 31 decembrie in anul 335, dupa o viata pribeaga prin paduri (Silva din latina, de aici si numele) pentru a promova crestinismul, iar mai tarziu supravietuind a devenit chiar Papa. Multe nu se prea stie despre sfantul Silvestru. Un lucu este binecunoscut: de sute de ani in ultima zi de decembrie si in prima zi de ianuarie ii multumieau lui Dumnezeu pentru zilele pline ce au trecut si il rugau sa le mai dea zile bune.

No comments:

Post a Comment