Pages

Thursday, September 27, 2012

28 septembrie in Cehia se marcheaza ziua statalitatii statului ceh, e mult spus se marcheaza, e zi cu "stat acasa" in calendar

Iata ma gandesc ce voi face maine. Suntem toti acasa si am putea evada pe-undeva pe o zi sau pe tot week-end-ul. Imi plac aceste week-end-uri lungi ce cad asa in calendar fara sa le indoim noi cu forta pentru a sta acasa mai mult si pe urma sa le recuperam cu anevoie. Mai bine asa natural. Si de cand sunt pe-aici nu prea am intalnit moda cu darea de catre stat a unor zile libere mai aproape de week-end ca urmatoarea sambata sa fie lucrata. Daca cade joi, atunci e joi, daca marti, atunci e marti, etc. Nu au ajuns ei inca sa fie asa de inventivi ca noi.

Am doua variante ce sa fac maine: sa plec la Viena sau stau acasa. La Viena ma pot duce in oricare alta zi, iar acasa stau si acum. Asa ca ma gandesc ca de fapt nu am nici o varianta, adica sigur una - sa nu fac nimic. Nu ca asta as vrea, fireste vreau sa fac ceva, sa nu stau locului, dar corpul simte altceva: vrea pace, vrea pat, vrea mancare, vrea bere, etc.

Da, chestia cu statalitatea Cehiei si moartea sfantului Vaclav e o pagina a istoriei marcata asa simplu, fara declaratii, si pompozitate printr-o zi libera. Nimeni nu se agita pe aici. Poate unii din localnici nici nu stiu de ce anume este 28 septembrie zi libera, insa din asta nu se face tararam, se trece omeneste an de an peste evenimentele marcate ca sarbatori de stat, daruindu-i omului pacea alegerii ce va face pentru el de ziua aceasta libera. Ce bucurie pentru copii si angajati. Mai putin pentru proprietari si angajatii acestora din comert care vor lucra cu speranta ca poate vor face un ban mai mult pe seama celor ce vor casca gurile prin magazine de ziua lor libera.

No comments:

Post a Comment