Pages

Tuesday, September 11, 2012

Unirea - Republica Moldova si Romania - s-a facut la Praga

Sarbatoarea romanilor in Cehia a avut doua plusuri: 1. muzica si artistii cu repertoriul lor, atat cei din Romania, cat si cei din Republica Moldova si 2. organizarea in comun a evenimentului, adica organizatoric Ambasada RM la Praga a mers mana-n mana cu Ambasada Romaniei in Cehia. Asta a facut in adevaratul sens al cuvantului sa ne simtim un spirit, un neam, o limba, o natiune. Ar fi bine sa ia acest exemplu de organizare in comun a sarbatorilor dedicate culturii si limbii romanesti, a sarbatorilor romanilor peste hotare si alte ambasade din celelate tari. Cot la cot, mana-n mana. Pot sa spun ca este o practica buna si un succes (cu mici exceptii despre care am sa vorbesc data viitoare, pe www.iziumsiplastilina.blogspot.com poti citi o parte ce tine de aspectul pur fizico-material).

Manifestarea s-a inceput cu intonarea a doua imne de stat, unul dupa altul. A fost foarte emotionant. Ambasadorul Stefan Gorda, avand simtul umorului, a si spus in cuvantarea sa ca ambele imnuri parca formeaza un singur mesaj - "Desteapta-te, romane, limba noastra-i o comoara!" Ambasadoarea Daniela Gatman l-a citat pe jurnalistul american Hidong Carter spunand ca sunt doua lucruri pe care ar fi trebuit sa le dam copiilor: radacini si aripi.

Artistii de acasa si unii de pe loc ne-au rasfatat cu un program tematic bogat. Mai folclorici au fost cei din Romania, formatia Valea Vrancei, cu cantece de dor, muzica de suflet si dansuri de foc din regiune. Cei din Republica Moldova au venit cu un recital patriotic, mai nostalgic si lacrimogen, insa foarte sufletist. La un moment dat, am uitat ca sunt la Praga si la un moment dat imi parea ca sunt prin anii 1989. Acus, acus facem UNIREA! Cantecele Doinei si ale lui Ion Aldea Teodorovici bateau ca clopotele in tempane si in cosul inimii. Am remarcat voci frumoase: Inesa Popa si Liuba Doga. Mai jos iti impartasesc un link pe care l-am gasit pe youtube in urma cautarii numelui Liuba Doga pentru ca mi-a placut si vocea, dar si dansul de inger al ei, pe care ea l-a numit de fapt dansul lebedei -

No comments:

Post a Comment