Pages

Thursday, October 25, 2012

Un batranel cochet cu 10 nume vrea sa ajunga presedinte

Faceti cunostinta cu Karl Johannes Nepomuk Josef Norbert Friedrich Antonius Wratislaw Mena von Schwarzenberg, actualul ministru de externe al Cehiei. Omul asta e bogat nu doar in nume, ci si in ani, are 74 si ii uram multi ani inainte. E bogat si in cetatenii, are 2 si mai mult cred ca nici nu vrea - cea a Cehiei si cea a Elvetiei. El provine dintr-o familie de nobili, avand cate nume atatea si titluri. In prezent batranelul asta in papion este considerat cel mai bogat om politic din tara si de aceea el singur declara ca este om potrivit in politica deaorece nu ii trebuie bani, mituiri si alte feluri de inselaciuni. El vrea un stat prosper, un stat bogat cu cetateni prosperi si bogati fara sa-si piarda idealurile de odinioara - libertate fata de dictaturi fasciste si comuniste. Batranelul asta cochet este doar cu un an mai mic decat prietenul sau trecut in nemurire, irepetabilul si curajosul Vaclav Havel, prietenul sau de o viata.

Ce m-a facut sa-mi indrept atentia catre o astfel de personalitate? In primul rand faptul ca astazi am primit in posta, ca multi altii, o scrisoare individuala a batranelului prin care isi exprima dorinta si ardoarea de a candida la functia de presedinte a Cehiei. Apropos, e vorba de eveniment remarcabil prin faptul ca va fi pentru prima oara in istoria Cehiei cand presedintele va fi ales de popor. In al doilea rand, mesajul expus a fost unul unic in comparatie cu multe alte scrisori trimise de alti candidati. A scris simplu si pe inteles, fara triumfisme si promisiuni. A scris asa cum probabil poate sa scrie din suflet oricare intelectual ce a ajuns pe la mijlocul deceniului 7 din anii sai si intelege ca are timp putin sa mai ajute tara cum poate. Da, vrea sa ajute tara. Prin mesaj s-a simtit un respect deoasebit fata de cetatean si ii aminteste practic ca dorinta de a ajuta tara trebuie sa fie prezenta in fiecare zi, in fiecare din noi, nu o data la 4,5 sau 7 ani cand se produc alegerile.

A facut multe in trecut, de la politician activ in Austria pana la luptator inversunat impotriva dictaturii comuniste in Cehoslovacia. In prezent este haios sa-l urmaresti pentru faptul ca in multele sale intrari publice este asa cum este, natural, fara sa joace, pe alocuri dormitand, pe alocuri leganandu-se de fragilitatea sanatatii, insa spunand clar punctul sau de vedere cu argumente chiar daca punctul majoritatii poate fi diferit. Karel Schwarzenberg este un princepe autentic in exilul modernitatii. Karel Schwarzenberg, chiar daca aparent am putea glumi, totusi nu poate fi nobilul ratacit in epoca, eroul comediilor sau filmelor romantice, ce printr-o magie se trezeste in lumea computerilor si a telefoanelor mobile, pentru ca isi stie bine punctul geografic al vremurilor si e stapan pe capacitatile sale de a sti ce poate sa ofere vremii, tarii, oamenilor simpli. Site-ul lui este un exemplu de noblete clara in amalgamul culorilor informationale si vizuale ale prezentului - http://www.karelschwarzenberg.cz/.

No comments:

Post a Comment