Pages

Tuesday, October 30, 2012

Va mai aduceti aminte de Madeleine Albright?

Aceasta doamna de 73 de ani a scris recent o carte si a lansat-o la Praga. A fost prima femeie ce a ocupat locul de Secretar de Stat al SUA in timpul presedentiei lui Clinton. A fost sustinuta de Hilarry Clinton pentru acest post ca ulterior sotia lui Clinton sa devina si ea la randul sau Secretary of States. Frumoasa cooperare intre femei. Curios e ca dna Madeleine Albright vorbeste foarte bine ceha, fiind originara din centrul Europei, pe timpuri Cehoslovacia, iar tatal sau fiind diplomat in vremea celui de-al doilea razboi mondial a emigrat in SUA cuibarindu-se ca profesor la unviversitatea din Denver, lasand in urma o scoala profesionala in cadrul universitatii Josef Korbel School of International Studies, specilizata in afaceri internationale. Cel mai curios fapt este ca acest diplomat cehoslovac a fost profesor si mentor nu doar pentru propria fiica devenita ulterior Secretary of States, dar si a celei de a doua Secretary of State femeie, Condoleezza Rice, care a slujit in tabara opusa. Cum a spus dna Albright intr-o emisiune televizata la cehi, aceasta inseamna ca tanara Condoleezza Rice din tabara lui Bush junior a luat de la profesorul Albright, adica tatal lui Madeleine, alte idei.

Intr-un interviu dna Madeleine Albright spunea sa ne bucuram de democratie, noi cei din Europa, pentru ca democratia nu e numai pretioasa pentru votul pe care il exercita ceteanul direct, ci si pentru faptul ca oamenii o data votatand pentru un partid ce s-a instalat bine mersi in fotolii, pot sa voteze a doua oara pentru a-l da jos la urmatoarele alegeri. Excelenta viziune! Intr-adevar este asa si pentru asta noi trebuie sa avem atitudine critica fata de toti, chiar si fata de cei pe care ii simpatizam si i-am votat. Nu ne place ceva, avem sansa sa-i dam jos! Pretioasa este democratie nu pentru primul vot, ci pentru al doilea vot, pentru pasul doi in caz ca nesimtitii te descurajeaza. Totul e in mana oamenilor.

Pe de alta parte, iti prezint mai jos in video cum a fost abordata, totusi, dna Madeleine Albright la propria-i lansare de carte de catre un grup al societatii civile ce o invinuiesc direct de operatia Kosovo in Europa. Nimic nu se uita, nimic nu se iarta. Ai grija ce faci cand esti la guvernare. Parerea mea, insa, este ca a facut foarte bine ce a facut Madeleine Albright cat a fost la putere, inclusiv vizavi de problema Kosova, oprind masacrul sarbilor peste un popor vechi cum e cel albanez (nenorocul ca a fost musulmanizat, dar ramane un popor vechi al Europei). Sarbii erau in aceste teritorii tot asa cum rusii erau/sunt in est peste N-spe zeci de popoare, asuprindu-le. Le place unora sau nu, respect si palaria jos pentru oameni ca Madeleine Albright.

No comments:

Post a Comment